Elsőfokú, egyismeretlenes egyenletek megoldása

Az egyik alapvető téma az elsőfokú egyismeretlenes egyenletek – röviden az egyenletek.
Ezeknek a megoldása csak akkor szokott problémát okozni, ha nem vagyunk tisztában a kívánt céllal, (azaz nem tudjuk, hogy hova megy ki a folyamat vége), illetve, ha kérdéses, hogy milyen lépések vezetnek a kívánt cél eléréséhez. (Azt feltételezhetjük, hogy nincsenek korábbi hiányosságaink, pl. tudunk műveleteket végezni egész [“előjeles”] számokkal.)

Egy órán – ugyanebben a témakörben – a következő párbeszéd szokott lezajlani – általában 🙂

K: – Mi is a célunk?
V: – Hogy kiszámoljuk az ismeretlen értékét.
K: – És ez mit is jelent?
V: – Hát, hogy megkapjuk az x-et.
K: – És mikor kapjuk meg az x-et?
V: – Ha megoldjuk az egyenletet.

A fenti párbeszédből is jól látható, hogy a cél – legtöbbször – csak körülbelül van meg. Nem látszik tisztán, hogy mit is akarunk elérni. Ám a válasz elhangzása után a ugyanezek a tanulók a fejükre csapnak és a “Ja, tényleg! Én is erre gondoltam.”. De nem ezt mondta. 🙂 (Ez egy másik sarkalatos pont a matematikában.)

Mi is lehet egy “kedvező” válasz? Mi az, amit célként tűzhetünk ki? Mikor mondhatjuk, hogy a feladat megoldásának “oroszlán részén” már túl vagyunk?

V: – x egyenlő egy számmal (x = szám)

Ha ezt szem előtt tartjuk a feladatok megoldása során, akkor nagy probléma nem lehet, hiszen minden egyes lépés előtt végiggondolhatjuk, hogy az közelebb visz-e a célunkhoz, vagy sem.
Ha közelebb visz, akkor hajtsuk végre, ha nem, akkor keressünk olyan műveletet, ami a cél irányába viszi a feladat megoldásának menetét.

Nézzük, hogy melyek azok a lépések és sorrendjük, melyeknek következményeként gyorsan és biztosan juthatunk el a célunkhoz.

1. Törtek megszüntetése;
2. Zárójelek felbontása;
3. Összevonás;
4. Ismeretlenek rendezése az EGYIK oldalra;
5. Számok rendezése a MÁSIK oldalra;
6. Mindkét oldalt osztjuk az ismeretlen együtthatójával;
7. Ellenőrzés;

Természetesen abban az esetben ha pl. nincs zárójel, akkor automatikusan a következő lépésre mehetünk.

Mit takarnak az egyes lépések?

1-2: Talán ez a két lépés a legnehezebb, kifejtésük egy külön bejegyzést is megillet. 🙂

3.: Mindkét oldalon összevonjuk az egynemű kifejezéseket.

Jelölés: / ö.v.

Azaz az ismeretlent az ismeretlennel, a számot a számmal. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy amikor aláhúzással jelöljük ezeket az egynemű kifejezéseket, akkor sokan csak előjel nélkül húzzák alá őket, pedig azok hozzá tartoznak az egyes kifejezésekhez.
A másik hibaforrás, hogy egyszerre mindkét oldalon jelöljük az egynemű kifejezéseket. Javaslom, hogy egyszerre csak egy oldalon végezzük el ezeket az összevonásokat. Utána úgyis következik a másik oldal is, hiszen a sorok végén a jelölés is ezt mutatja. (Ugye a ferde vonal jelentése az, hogy: “mindkét oldallal elvégezzük a mögötte álló műveletet”! Pl.: /+3x jelentése: mindkét oldalhoz hozzáadunk 3x-et.)

4.: Rendezzük az ismeretleneket az egyik oldalra!

Jelölés: /+2x vagy /-3,7x

Tegyük fel, hogy mindkét oldalon van ismeretlen, hiszen csak ebben az esetben kell őket egy oldalra rendezni – ellenkező esetben már egy oldalon vannak, mehetnénk tovább a következő lépésre.
Úgy tudjuk őket az egyik oldalra rendezni, ha a másik oldalon levő ismeretleneket mindkét oldalból elvesszük.
Pl.:

2x+8 = 26-7x

Ebben az esetben tehetjük azt, hogy mindkét oldalból elveszünk 2x-et. Ekkor a bal oldalon 0x lesz, a jobb oldalon pedig (-9)x. A feladat megoldása során tehát (6. lépés) majd (-9)-cel kell osztanunk az egyenlet mindkét oldalát. Ez természetesen még egy hibaforrás, hiszen negatív számmal fogunk osztani, ezért fokozottan ügyelni kell az eredmény előjelére.

Ha azonban mindkét oldalból elveszünk (-7)x-et (Ez természetesen a “– · –” [értsd: mínusz szor mínusz] összefüggés alapján azt jelenti, hogy mindkét oldalhoz hozzáadunk 7x-et.), akkor a bal oldalon 9x lesz, míg a jobb oldalon lesz a 0x. Ha ezek után majd eljutunk a 6. lépéshez, akkor “csak” (+9)-cel kell osztanunk mindkét oldalt.

Azt javaslom tehát az, hogy nézzük meg az ismeretlenek együtthatóit, majd annyi ismeretlent vegyünk el az egyenlet mindkét oldalából, amelyik a kevesebb. Jelen esetben a (+2) és a (-7) közül választhatunk. Mivel a (-7) a kisebb, ezért célszerűnek tartom a /–(-7)x lépést választani.
Így a feladat a következő sorral folytatódik:

9x+8 = 26

5.: Számok rendezése a másik oldalra

Jelölés: /+12 vagy /–6,58

Ilyenkor mi is a másik oldal? Ha az ismeretlenek a bal oldalon vannak, akkor a számoknak a jobb oldalon célszerű lenniük, ha viszont az ismeretlenek a jobb oldalra kerültek, akkor a számokat a bal oldalra helyezzük. Persze nem azzal a módszerrel, hogy átírjuk, hanem megvan annak is a fortélya.

Az előző feladatot folytatva látható, hogy az ismeretlen a bal oldalon helyezkedik el, tehát a számoknak a jobb oldalra kell kerülniük. Mi az, ami “rossz” helyen van? Természetesen az ismeretlen melletti szám, azaz a (+8). Hogyan tűnik el onnan? Úgy, ha elvesszük – az egyenlet mindkét oldalából. /–8
Ha a bal oldalból elvesszük, akkor ott a 9x marad, a jobb oldalból elvéve oda a (26-8) 18 kerül:

9x = 18

6.: Mindkét oldalt osztjuk az ismeretlen együtthatójával

Jelölés: /:4 vagy /:2,5

Mi is az az együttható? Hát az az előjeles szám, ami az ismeretlen előtt áll.
Ha nincs előtte szám, akkor az együttható az 1 lesz, ám ebben az esetben nem szoktuk végrehajtani az osztást, hiszen emlékezzünk csak, mi is volt a célunk? Milyen legyen az utolsó sor alakja? Ugye! (Persze, ha mégis elvégeznénk az osztást, akkor sem lenne semmi probléma, hiszen 1-gyel osztva a számok értéke nem változik.)
Az előbbi példánál ez az együttható a 9. Tehát mindkét oldalt osztjuk 9-cel. /:9
Az eredmény pedig:

x = 2

7.: Ellenőrzés

Ez az ellenőrzés arra szolgál, hogy megnyugtassuk magunkat, hogy a kapott érték valóban igazzá teszi az eredeti egyenletet, azaz megoldása annak. (Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy hibátlan a levezetésünk, csak azt, hogy a kapott érték igazzá teszi – vagy sem – az egyenletet.)

Az ellenőrzés első lépésében a kapott értéket behelyettesítjük az eredeti egyenletbe. Mivel ekkor mindkét oldalon csak számok vannak, ki tudjuk számítani az egyes oldalakon levő műveletsorok eredményeit.
Ha ezek megvannak, akkor jön az összehasonlítás, hiszen az egyenlet állítása: a bal oldal egyenlő a jobb oldallal. Amennyiben ez teljesül, akkor megállapíthatjuk, hogy találtunk egy megoldást.

Megoldások száma

Felmerülhet a kérdés, hogy mindig van megoldás? Ha van, akkor mennyi?
Mondhatjuk, hogy a feladatnak mindig van megoldása. Az, hogy mennyi megoldás létezik, azt a levezetés utolsó sorától függ. Eszerint három esetet különböztetünk meg:
1. a feladatnak 1 db megoldása van;
2. a feladatnak nincs megoldása;
3. a feladatnak végtelen sok megoldása van.

A fent bemutatott feladat az első esetre mutat megoldást, azaz 1 megoldása van.

x = 2

Milyen is lehet az a feladat, aminek nincs megoldása? A válasz nem is olyan nehéz, mint gondolnánk, hiszen gyárthatunk olyan feladatot, amelynek az utolsó sora

0 = 1, általában az a = b, ahol az ab, továbbá az a és b egy-egy számot jelöl;

A 0 egyenlő az 1-gyel? Nem! Mit írhatunk az ismeretlen helyére, hogy a fenti állítás igaz legyen? Tetszőleges számot behelyettesítve az ismeretlen helyére, a 0 akkor sem lesz egyenlő az 1-gyel, azaz nem találunk olyan számot, amely igazzá tenné az egyenletet – feltéve természetesen, hogy a levezetésben nem vétettünk hibát.

Az utóbbi példa után már gyorsan meg tudjuk mondani a harmadik esetre vonatkozó “utolsó sor” típusát:

0 = 0, általában az a = a, ahol az a egy számot jelöl;

Ez pedig az ismeretlen tetszőleges értéke esetén igaz állítást eredményez.

 

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Bocz Dominik mondta:

    X=2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük